20 januari 2011

Amningsforskning

Forskning kring långtidsamning vill jag prata om idag.

Hur kommer det sig egentligen att vi ska helamma i fyra eller sex månader? Vem är det som har satt gränserna och bestämt sig för att rätt ska vara rätt?
Nu ändrar livsmedelsverket matintroduktionen till "någongång mellan fyra till sex månader" och byter smakportioner till "provapå". Men gränserna står fast, vid just den åldern är det dags att ta steget mot vuxenlivet och börja med annan föda. Att börja översätter de flesta till att även sluta. Statistiken visar hur alltfler inte bara introducerar maten nu utan även slutar med amningen. Och tja, varför inte? Varför skulle man inte sluta när det står att man ska börja?

Barn som helammas fyra månader löper mindre risk att drabbas av luftvägsåkommor, helamning under sex månader minskar risken för fetma osv. Det är vad vi läser i forskarrapporterna och det är vad livsmedelsverket baserar sina råd på. Uppenbarligen skyddar amning om den sker under barnets första fyra till sex levnadsmånader. Punkt.

De flesta människor, även om de inte skulle erkänna det alla gånger, gör ungefär vad deras omgivning gör. Så även forskare. Om alla andra forskare sätter gränsen på fyra eller sex månader så kommer även nästa forskare att göra det. Eftersom det tycks vara den gängse idén och dessutom kan då forskarens rapport jämföras med tidigare rapporter.

Men tänk om forskarna istället hade satt gränsen vid en vecka? Med vad vi vet idag skulle resultatet förmodligen bli att barn som ammas en vecka eventuellt drabbas något lite mindre av vissa saker än de som ammas kortare tid. Barnen som ammades en vecka, och där många också slutade ammas vid den åldern, skulle förmodligen drabbas ungefär lika mycket av diverse sjukdomar som de som ammade mindre än en vecka. Men skillnaden skulle förmodligen inte vara speciellt stor. Det skulle det se ut som amning knappt skyddar alls och vi kanske skulle ge råd att det inte spelar någon roll alls om man ammar eller inte.

Vad händer då om forskarna anammar delamningen och börjar använda en ettårsgräns, eller till och med en treårsgräns som standard i sina undersökningar? Vilka skulle skillnaderna bli mellan de barn som fortsatt delamma upp till minst tre års ålder jämfört med de som fick sluta kring sex månader? Spelar en långtidsamning ingen roll alls eller har den fördelar? De som långtidsammar är naturligtvis övertygade om att det är det bästa, liksom sexmånadersammorna hävdar att långtidsamning varken gör från eller till.
Det finns enstaka forskarrapporter som tar upp långtidsamning men de är få, alldeles för få. Så länge vi inte vet hur stor skillnaden mellan att sluta amma vid sex månader och fortsätta med delamning under en längre tid så behövs mer forskning. I ett modernt samhälle som vi lever i är det saker vi borde få veta. Vem vet, kanske delamning under de första 18 månaderna kan ge lika mycket som en helamning under de fyra första. Vilken hjälp skulle inte det ge en mamma som tvingas tillmata före fyra månaders ålder men ändå skulle klara att delamma 18 månader?
Det är varje förälders rätt att ha alla fakta på bordet för att kunna göra de val man vill kring sina barn.

Vilken väg ska man välja?
Det är inte lätt att hitta rätt bland alla råd.

6 kommentarer:

  1. En vinnare är dragen. Titta in (http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se/2011/01/20/4412547-vinnaren-av-ett-par-sturmpbyxor/#kommentarer ) och se om du blev den lyckliga vinnaren!

    SvaraRadera
  2. Mycket intressanta och tanvärda tankar och funderingar!

    Vad man forskar på påverkar helt klart vad man kan uttala sig om också, så det vore helt klart jätteintressant med fler amningsstudier! :-)

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg!
    Jag har levt i en fantasivärld. Länge. Eller så är det bara så att jag är urgammal, urmodern liksom. Tydligen finns det nya rön gällande amning och alkohol. Att det inte är skadligt att dricka och amma, samtidigt.
    Att amning är bra är det väl inget snack om. Sen hur länge man ska amma kan man naturligtvis diskutera, om man vill. Personligen tycker jag man ska amma så länge det fungerar och man vill. Tror man blir en bättre mamma då. Men att amma och dricka alkohol samtidigt? Nä, i min värld känns det inte ok. Oavsett vad forskning eller socialstyrelse säger.

    SvaraRadera
  4. Min stora är bara helammad 3.5 månad. Men han är delammad tills han var 17 månader. Det som jag märkte som väldigt positivt var att han faktiskt var nästan immun mot magsjuka så länge jag delammade. Vi andra blev sjuka av något magvirus han drog hem men inte han. Och i slutet ammades han vara någon gång per dag.

    SvaraRadera
  5. Det vore verkligen intressant med mer amningsforskning som inte bara petar i smådetaljer kring det man redan vet mycket om och som följer normerna här!

    SvaraRadera
  6. ÄlgEva: En mindre mängd alkohol, ex ett glas vin kommer inte ge några höga halter alkohol i bröstmjölken varför barnet kan dricka den mjölken. Dock ska man ju inte sköta barn och vara påverkad samtidigt.

    cocco: Vad härligt! Precis sådant jag saknar! Att mammor kan få välja att ex delamma länge istället för att känna att det redan är kört och sluta tidigt. <3

    Veronika: *s* Ja, det också! Det är mycket det forskas om och om igen kring faktiskt. :)

    SvaraRadera