17 december 2010

Nu får det vara nog med tävlingar! Här kommer lussebullarna...

några dagar för sent. Men sådant är livet ibland, man kan inte hinna med allt man ska hela tiden för då räcker tiden inte till.

Här kommer mitt 2010 års recept på Lussebullar;
Det är en sammanblandning av två recept + lite tillägg från mig.

Saffransblandning
1 g saffran
10 g okryddad sprit
10 g socker
Blanda saffran och sprit i en skål (keramik eller glas) och låt det dra i 3-6 dagar.
Häll i sockret när du ska starta baket.

Russin
Önskvärd mängd russin läggs i en skål (keramik eller glas). Täck russinen med cocnag. Låt stå och dra lika länge som saffranen.
Strax innan bak hälls överflödig cognac av. Är du en sån som inte kan låta något alls gå till spillo gör du vad du vill med cognacen annars -häll den i vasken.

Deg.
Dagen du känner dig baksugen tar du fram följande;
200 g smör
100 jäst för söta degar
500 g (5 dl) gammaldags mjölk
250 g kesella
250 g (2½ dl) socker
1300 g vetemjöl
10 g salt (½ tsk)

Smula jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader.
Lös upp jästen i lite degspad, häll i resten av degspadet samt kesella, socker, salt. Häll sedan i mjölket och arbeta ihop till en massa. Därefter hälls saffran och russin i och allt knådas till en spänstig deg.
Låt degen jäsa ca 30 min.

Ta upp degen på bakbordet och knåda igenom den. Tag därefter ca 50 g till varje bulle och gör traditionella lussekatter eller runda bullar för att spara tid. Släng åt barnen varsinn bit deg vid behov.
Lägg på en plåt, lägg på en bakhanduk och låt jäsa 60-90 minuter.
Sätt ugnen på 210-250 grader (det beror på om dina bullar brukar behöva längre eller kortare gräddning än recepten.
Du som behöver lång gräddning höj temperaturen eller minska storleken på bullarna.
Är du van att kasta ut bullarna snabbt som ögat innan de bränns vid sänker temperaturen eller ta till lite när du gör dem.

Grädda. Låt svalna under dubbla bakdukar ca 1 timme och lägg sedan ner dem i fryspåsar och marsch in i frysen om du inte ska äta dem direkt. På så sätt håller de sin färskhet och goda smak när du tinat upp dem igen.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. älskar lussebullar :)

    Vinnarna dragna för de senaste dagarnas luckor i min adventskalender. Vann du? Kika in här: http://vicktoriamurawska.blogspot.com/2010/12/vinnarna-i-adventskalendern.html

    Ny lucka öppen: http://vicktoriamurawska.blogspot.com/search/label/adventskalendern var gärna med och tävla :) 500kr presentkort

    SvaraRadera