12 maj 2011

Ett Friskare Sverige och Livsmedelsverket

Folkhälsoinstitutet gör under 9-15 maj ett upprop för ett Friskare Sverige!

Eftersom en hög amningsfrekvens ger en friskare befolkning på en rad områden, bläddrar jag med stort intresse runt på sidorna. Tills jag kommer till denna. Under rubriken för "För dig som har yngre barn -matvanor". För här tycker jag amning passar in.
Det tycker tydligen inte Folkhälsoinstitutet. För amning står inte nämnt alls.

Amningshjälpen har under några år tillbaka fått ett statligt stöd från Folkhälsoinstitutet. Ett stöd som har förvaltats väl och för en mycket liten peng givit den svenska vården en nästan jourliknande verksamhet av amningsrådgivning. Hjälpmammor runt om i hela landet till vilka mammor kan ringa när Barnavårdscentralen har stängt och barnet är för gammalt för att ringa BB. Få är de landsting som ens har en Amningsmottagning och ännu färre är de som har en som är öppen på kvällstid och helger. Då finns istället hjälpmammor att tillgå.

När jag skriver "för en liten peng" då menar jag verkligen en liten peng. För den pengen får du möjligen en bättre begagnad minibil, en stuga i byn som gud glömde eller en resa till Thailand för en familj med tre barn. Att kunna tillhandahålla en jourverksamhet med erfarna och uppdaterade hjälpmammor för att mammor som vill ska kunna fortsätta amma för samma peng som en enstaka familj lätt kan göra av med på "något extra" under ett år är beundransvärt.

Det ironiska i det hela är att samhället i stort säkerligen tjänar in dessa pengar flera gånger om just genom att dessa mammor får det stöd och den hjälp de behöver i rätt tid. För rätt tid kan vara helt avgörande när man står där under dygnets mörka timmar med ett gallskrikande spädbarn i sina armar och varken vet ut eller in. När företagens glada reklamannonser med nöjda barn och bilder på flaskor slår emot en från bakhuvudet. För vem vill inte veta om det är av hunger barnet skriker, om det är mig som mamma det är fel på, jag som inte kan ta hand om mitt barn.
Om rätt hjälp finns att få kan man förstå och inse det svåra i att hitta rätt i amningens dans och samspel med en liten nytillkommen individ och tillsammans hitta den rytm som passar just oss.

I befolkningen där mammor får stödet hon behöver få  minskar förekomsten av diabetes, övervikt, barnastma, hjärt- och kärlsjukdomar hos barnen samt viss typ av bröstcancer hos mammorna. Så kom inte och säg att det inte är väl investerade pengar!

Här ska naturligtvis poängteras, att för den som mår dåligt av amningen och därför väljer att flaska är det allra högst troligen en hälsofördel att avstå amningen. Men det är på individnivå och något helt annat än samhällsnivå.

I veckan har Livsmedelsverket kommit med nya rekommendationer kring mat till spädbarn och med spädbarn menas barn mellan 0-1 års ålder. Både omarbetad information till föräldrar och vårdpersonal finns det.
Här läser jag hur man fortfarande rekommenderar sex månaders helamning. Det nya är att man rekommenderar barn att prova smaker från 4-6 månader och att man uppmuntrar fortsatt delamning fram till 8-12 månaders ålder. Amning av barn över året nämns någon enstaka gång men är inget som direkt sticker ut.
Fortfarande finns en del sakfel och ogrundade påståenden kvar i texten. Som att man ges uppfattningen att barn över halvåret får näringsbrist om man fortsätter helamma och att det är något fel på barn kring året om de inte äter frukost, lunch, middag och ett par mellanmål.

Det glädjer mig dock att Livsmedelsverket gör ett ärligt försök att luckra upp sina tidigare råd och går mot individanpassad introduktion av fast föda. För att bestämma att barn ska börja äta vid 6 månaders ålder är som att bestämma att alla barn ska börja gå på ettårsdagen. Det kommer inte att hända.



Från säkra källor görs gällande att papper är en naturlig del av ett
 litet barns kost. Inte helt sällan initierat av barnet självt.



xxx

2 kommentarer:

  1. Intressant!
    Har du ammat alla dina barn länge?
    Har det alltid funkat bra?
    Lite nyfiken bara. För mig funkade det bäst med nummer två av två barn. Nummer ett ville inte äta alls först men efter att jag varit rejält enveten så gick det efter ett tag bra och vi hade en period på 6 månader som funkade jättebra. Sen började vi med smakportioner och det fungerade också bra.
    Vet att det där är så olika för alla. Intressant att höra. Kram.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är verkligen olika hur man gör och hur det blir för alla.

    Det har inte fungerat bra alla gånger att amma och till viss del kan jag tänka mig att det beror på att man sällan ser amning eller lär sig om det förrän man står där själv.
    En vända blev jag även direkt motarbetad under sjukhusvistelse så den amningen gick om intet med tiden.

    SvaraRadera