2 september 2011

Brev till UNICEF

Gällande er TV-reklam ”Peter i Guatemala”

Vi har uppmärksammats på den reklamfilm ni använder er av för marknadsföringen av er organisation. I slutet visas hur er utsända, Peter, matar ett spädbarn med hjälp av en flaska.

Amningshjälpen önskar svar på frågan kring valet av att visa just detta scenario.
Det är väl känt att bevarandet av amning är av största vikt för spädbarns överlevnad i krissituationer eftersom amning ger skydd mot diarréer, luftvägsinfektioner med flera allvarliga sjukdomar. Vi anser att visande av denna reklamfilm ger fel bild av UNICEF och en förvrängd bild av humanitär hjälp.
Eftersom UNICEF dessutom har undertecknat Innocentideklarationen är valet att visa denna reklamfilm högst förbryllande. Vi anser därmed att UNICEF, tillsammans med övriga deltagare i Innocentideklarationen, är skyldiga att ta på sig ansvaret att, när det gäller späda och små barns uppfödande, värna om bibehållandet av amning som huvudsaklig föda för barnen samt goda förutsättningar för mödrarna/ammorna att amma sina barn. Vilket ni också anger på er hemsida.
Vi har full förståelse att barnet som visas i filmen kan vara föräldralös eller få tillskottsnäring via flaska eller av annan, rimlig orsak, kan behöva ges flaska. Ett sådant faktum gör dock inte valet av filmepisoden som bild utåt mer tillbörligt.
Dessutom vill vi påpeka olämpligheten i att visa hur en främmande person tar över matningen av ett litet barn när detta, i möjligaste mån, bör ske av enstaka vårdnadshavare med de biologiska som förstahandsval.
Vi vill här även påpeka att UNICEF även tagit på sig ansvaret att följa barnkonventionen. Filmen visar i detta hänseende en olämplig hantering av späda barn. Man får inte glömma den genomslagskraft en reklamfilm har vad det gäller normbildning och värdegrundsbildning.

Undertecknat;
Amningshjälpen genom Ingrid Rönn Hyttsten, ordförande Amningshjälpen

2 kommentarer:

  1. Oj! Den reklamen har inte jag sett!
    Väldigt bra att du reagerar och skriver till dem!
    Bra formulerat också!

    /Lin

    SvaraRadera
  2. Tack! Och detsamma ang Cancerfonden!!!

    SvaraRadera