31 mars 2011

Lämna amningen utanför!

I en artikel på Aftonbladet kropp&hälsa kan man läsa om ett franskt föräldrapar, vars 11 månader dotter har avlidit till följder av näringsbrist.

Om tanken med journalistik är att föra ut relevant information till allmänheten kan jag inte annat än beklaga Aftonbladets agerande. Artikeln brister journalistiskt på flera punkter.
Först och sist så är det mig obegripligt på vilka grunder amningen sätts som huvudfokus i artikeln. Det tragiska dödsfallet är inget annat än vanvård. Från början till slut.

Det finns barn som helammar vid 11 månaders ålder och det utan problem. Det finns barn som vid samma ålder inte ammar alls och klarar det bra. Det spelar ingen som helst roll. Detta föräldrapar har ignorerat en rad symtom på att deras dotter inte har mått bra och gått emot läkares rekommendationer. Det är ett fall av vanvård av barn och varken amning, naturmedicin eller vegankost kan eller ska lastas för detta. Det är bristen på föräldrarnas sunda förnuft som är boven i dramat. Journalistik ska bedrivas på vetenskapliga grunder. Det finns inget säkertställt vetenskapligt stöd för att helamning hos barn över 6 månader medför näringsbrist. Det sägs ofta det och det är framförallt järnbristen som framhålls. Men det faktiska vetenskapliga stödet är lågt.
Att dessutom ingen i omgivningen har reagerat och ingripit är oerhört tragiskt och bör föra journalistens tankar till ett samhällsproblem.

Till detta är utgivarens val av bild rent vilseledande. Att använda sig av en bild med ett barn, som är i en ålder där amning kan vara livsavgörande, är inte bara dålig journalistik, det är direkt olämpligt och riskerar att skapa onödig oro hos nyblivna mammor.

Läs gärna vad Solängel skriver i sin blogg.
Eller Cecilia

4 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med på alla punkter!

    SvaraRadera
  2. Fortsättning följer hoppas vi!

    SvaraRadera
  3. Tack för ett bra inlägg, Ingrid! Jag blev så glas när jag såg att det låg en länk till din blogg på Aftonbladet bredvid artikeln nu - motvikten behövs verkligen!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt att den hamnade i listan. Jag hoppas fler som skriver om artiklar länkar sig direkt till artiklarna så deras bloggar syns!

    SvaraRadera