Från Karolinska Institutet avdelningen för kvinnors och barns hälsa kommer en kartläggning om ett upplevt informationsbehov mot invandrargrupper från mödra- och barnhälsovården.
Man har kontaktat ansvariga för mödra- och barnhälsovården runt om i landet hur viktigt de tycker det är att informera om olika frågor till dem som inte har svenska som modersmål.
Undersökningen är tänkt att bilda grund för vidare forskning genom att visa på ett befintligt behov.
När det gäller mödravården ingår inte amning som fråga alls. Här kommer istället punkter som utomkvedskap, kvinnans och barnets rättigheter och skyldigheter, information om graviditet och läkemedel mfl liknande punkter.
Som vanligt, skulle man kunna säga, kommer amningen först när det är dags för barnavården att ange vad de tycker är viktigt att informera om.
Det är dags för en paus av reflektion för det är ett mycket underligt synsätt som pågår här tycker jag.
Man betonar i samhället vikten av amning. Många är de kvinnor som upplever ett slags måste, en press, att amma. Så att man ska amma tycks vara sjukvårdens tanke.
Trots detta får de som kan amning bäst, barnmorskorna, inte alls bli de som huvudsakligen guidar mamman under sin begynnande amningstid. Nej, för det gör sjuksköterskorna på barnavårdscentralen -de som inte alls har samma amningsutbildning!
Dessutom är det en underlig tanke att man inte ska behöva lära sig amning förrän man står där och måste amma! Ja, man måste ju, för annars blir barnet utan mat och stressen inom familjen är ett stort faktum.
Och detta trots att man tycker amning är så viktigt!
Är inte det underligt?
Nå, åter till undersökningen:
Svaren i undersökningen har delats in i
"mycket angeläget att informera om"
"ganska angeläget att informera om"
"mindre angeläget att informera om" samt
"vet ej"
För information om löpande kontroller anser 56,8% att det är mycket angeläget.
För information om vaccinationer svarar 89,2% att det är mycket angeläget
Information om amning respektive kostråd anser hela 97,3% att frågan är mycket angelägen, 2,7% att det är ganska angeläget och ingen har svarat mindre angeläget eller vet ej.
Amning och kostråd till små barn får den allra högsta svarfrekvensen som en angelägen fråga för barnavården. Detta tycker jag är värt att ta fasta på, speciellt som undersökningen är nationell, dvs gäller hela landet och inte bara en region.
Man betonar även i undersökningen vikten av att adekvat information finns lättillgänglig på nätet.
För att ge ett bra referat följer här nu de språk som över hälften av de svarande från barnavården har angett som viktigt att informera i:
arabiska 94,6%
somaliska 83,8%
engelska 81,1%
persiska (iran) 75,7%
bosniska 70,3%
ryska 67,6%
serbiska 67,6%
spanska 64,9%
turkiska 62,2%
kroatiska 59,5%
xxx
Tittar in och önskar dig en glad midsommar!
SvaraRaderaNär Tjabolina var nyfödd fick vi inte amningen att fungera alls. Hon skrek och vände bort huvudet och ville inte alls ha bröstet. Jag fick såna där plastextratuttar att sätta på brösten (vet inte alls vad det heter) och så kämpade vi på. Jag tror det var då jag insåg att det här var ett barn som man måste vara envis för att komma nånvart med. Till slut funkade det. När sen Tjabo kom så gick allt det där lätt som en plätt. Inga problem, som om amning var det mest naturliga i världen. Ingen stress ingen press. Men jag tänker också på Tjabolinas amningstid - det som egentligen var viktigast (som jag ser det) var att vi hade våra egna stunder av samhörighet. Ofta fungerade det bäst på natten då det var tyst och lugnt och vi kunde vara bara VI. Jag tror som sagt att det är det som är det viktiga. Sen är det såklart nyttigt med bröstmjölk också, men samhörigheten är det som är viktigast tycker jag. Nånting som finns kvar hela livet sen. Kram för din tänkvärda blogg. Och hoppas du får en fin fortsättning på midsommarhelgen!
SvaraRadera