20 oktober 2010

Uppror!

Jag börjar bli redigt trött på alla åsikter kring Nannyprogram, föräldrautbildningar, råd&rön och artikelserier i ViFöräldrar. Först skadade man barnen genom att låta dem vara, curla dem. Och som en skänk från ovan fick vi Supernannys. Deras metoder passar som hand i handske när det handlar om gränser. Inom kort kom dock larmrapporter om förskolepersonal och gräsliga mammor som satte in barn att skämmas i kala rum och på andra sätt agerade ut sina militäriska lustar. Istället ska vi nu förstå våra barn, jobba tillsammans, konsensusbeslut, i största samhörighet hitta gemensamma ståndpunkter varpå hela vår tillvaro ska byggas.
Men säg den lycka som varar. Idag läser jag om hur dessa föräldrautbildningar kan skada barnen och en viss Alvén höjer sin röst om hur misslyckade föräldrar är bra föräldrar. Man ska inte vara perfekt för då mår barnen kasst.

Hallå! Nu behöver vi vakna upp på riktigt. Bästa föräldrar, ni är utsatta för en komplott. Det luktar konspiration på hög nivå. Först får de oss att tvivla på vår kompetens för den sitter hos barnen, sen införs en hoper metoder och när vi låter oss inspireras av dem ropar Moritz "Femtekolonnare!" och inför en mjukare ton där vi är vägledaren, inspiratören och omvårdaren allt i ett. Men just som vi pressar oss till det yttersta för att få våra barn att växa upp till lyckliga individer kommer nästa smäll –du är bara bra om du är dålig.

Tro mig, detta kommer inte att upphöra. Det kommer att fortsätta tills dess vi är så förvirrade att vi inte gör annat än snurrar på stället av alla råd. Vi behöver någon som talar för oss föräldrar och inte försöker slå blå dunster i ögonen på oss genom fulknep om att våra barn far illa om vi inte gör som de säger. Detta, säger jag, är bara ett sätt att få oss på fall. Det är fegt men listigt. Genom trassliga råd och prat om hur barnen kommer ta skada hålls vi i ett järngrepp och låter oss kontrolleras. Det är dags att bryta vanmaktens kedjor!

Glöm inte att den här rasen vi tillhör, människan, CroMagnon, har överlevt i tusentals år och det på ett sätt att vi lyckats erövra hela världen! Vi är kompetenta, flexibla och kvalificerade nog att klara de flesta habitat. Det är det som är själva essensen i hela vår existens, att vi anpassar våra strategier efter var vi står. Och det på ett sätt att vi dessutom ständigt håller oss i toppen.
Det är dags för föräldrar att börja lita på sig själva och sin egen inre röst, inte Juuls, Hansons eller Alvéns. Tycker du Supernannys trappa med guldstjärnor är fin kommer säkerligen ditt barn tycka detsamma, inspireras du av Juuls prat om barnens sakkunnighet är det för att ditt barn fungerar så i er barn-förälderrelation och tycker du att alla kan dra dit pepparn växer för du vet bättre själv så sträck på dig för det är just vad du gör. Vet bäst själv!

Översittande läkare kom med råden om amning var 4:e timme och många var de kvinnor som ammade oftare i smyg och skämdes. Dessa fyra timmar är otroligt långa, det tar årtionden att korta ner dem till de mer adekvata var 5:e minut eller varannan timme som våra barn faktiskt vill få lite närhetstrygghet. Detsamma gäller hur alla barn förutsätts vara lika. Hur den faktiska sanningen om att vissa barn trivs i framåtvända vagnar medan andra behöver bo i en sjal sina första sex månader tystas ner hårdare än Bin Laden styr sina undersåtar.
Det är bara att se sig omkring! Vart jag än vänder blicken ser jag olika människor. De ser olika ut, de beter sig olika och av diskussionerna kring kaffebordet att döma så misstänker jag att de även tycker olika. Tänka sig!

Tänk om våra barn också är olika. Tänk om, det är så att varje barn behöver sin egen unika uppväxt. Och låt oss där ta en funderare över om det är så att det är barnets föräldrar, och ingen annan, som vet vad som är bäst. Och, dessutom, är fullständigt kompetent att kunna sondera bland sätt, metoder och tips alla förståsigpåare kommer med.
Sluta att söndra och börja istället att bygga upp alla föräldrars självkänsla kring vetskapen att det man känner innerst inne är det man ska lita på och gå efter, även om andra säger annorlunda. Sätt dig på huk, se ditt barn i ögonen och lita på att ditt sunda förnuft tillsammans med dig kommer komma på vad som är bäst för just er.


8 kommentarer:

  1. Åh vad bra skrivet!

    SvaraRadera
  2. Woho! Håller helt med! :-)

    SvaraRadera
  3. Du är så välkommen:) Mia

    SvaraRadera
  4. Monica Willnerth2010-10-21 17:22

    Brukar lyssna på radioprogrammen där bekymrade föräldrar ringer och ställer frågor om problem kring barnens beteende. Det är intressant att så många tvivlar på sin egen kompetens som förälder. Tror det finns en stor osäkerhet och rädsla för att bli ifrågasatt.

    SvaraRadera
  5. HEAR!
    Självkänsla och självförtroende är vad föräldrar behöver. Inte mallar och metoder och förhållningssätt.

    SvaraRadera
  6. Åh viken bra blogg! Applåder till dig :D måste spara och läsa mer :)

    SvaraRadera
  7. Tackar väldans mycket för alla fina kommentarer!!

    SvaraRadera
  8. Wow igen, du skriver så träffsäkert!

    Här finns inga böcker av Juul eller liknande, inga nannyprogram går på tv och jag försöker att låta bli att lyssna på alla som "vet" bättre än mig... Härlig läsning här ger mig kraft att fortsätta lyssna på mig själv!

    SvaraRadera