22 juni 2011

Från duggregn till storm.

Ibland duggar det tätt. Som när man bestämmer sig för att klippa gräset veckan före midsommar, då regnar det varje dag. Eller som när man beslutar sig för att sätta sig framför TVn istället för att springa runt och städa. Då kan det hända att man ramlar över ett nyhetsprogram och får sig lite uppdateringar om världen till livs.

I Västernorrland rapporterar man om överviktiga fyraåringar. Personen Hassan tas fram som ett exempel och säger själv under intervjun att han "inte gick på bröstmjölk utan fick vanlig mjölk". Hassans uttalande är alldeles riktigt eftersom man vet att amning minskar risken för fetma. Det är inte den enda faktorn vilket man får ta del av i ett uppföljande reportage några dagar senare. Där intervjuas dietisten Magnus Svärd. Helt korrekt talar han om riskfaktorer som gener, miljö och matvanor men ingenstans nämner han amningen. Jag kan ändå tycka att det är lite av en brist. Västernorrland hade i och för sig inte den allra sämsta amningsfrekvensen 2005-2006, då dessa fyraåringar föddes. Man kan dock notera att de inte ligger högst heller och att det är något som händer där i början eftersom de har jämfört med andra län en mycket låg amningsfrekvens för barnens första levnadsvecka.

Nästa nyhet är presentationen av Ulrika Birberg Thornbergs studie där hon visar att barn som ammas längre tid än fem månader, på gruppnivå, presterar bättre, ffa vad gäller intelligens. Intelligens är svår att mäta men Ulrika Birberg Thornberg menar ändå att hon valt det mest ultimata testet. Man får intrycket av en ödmjuk forskare som verkligen velat göra en väl genomarbetad studie när man läser den i sin helhet.

Som det är nu minskar amningsfrekvensen i landet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen -människor tar efter varandra och så även mammor. Det är därför inte helt osannolikt att amningsfrekvensen kommer att minska än mer.
Det är därför ett glädjande besked att Samordningsgruppen för Amningsfrågor, med huvudsäte på Livsmedelsverket, kommer sända ett brev till Regeringen med uppmaning att ta upp frågan att återinföra Amningsvänliga sjukhus och denna gång i en Amningsvänlig vårdkedja.
Det var 1992, som Socialstyrelsens grupp startade arbetet med att upprätta Amningsvänliga sjukhus som skulle följa de tio stegen. Detta arbete lades ner 2003. Mellan åren 2004 och 2008 rapporterar Socialstyrelsen en alltmer minskad amningsfrekvens. Så det finns mycket hopp och förväntningar kring detta startskott nu.

Här kan du läsa om UNICEF´s upprop "The Baby Friendly Hosptial initiative" som bland annat Ellinor Petersen har tagit fasta på.

Så det är inte bara gräsmattor som kan behöva vårdas trots dåliga tider. Allt som ingen tjänar direkta pengar på behöver ideella eldsjälar för att få skydd.

Tygbröst kan man använda till det mesta.
Funkar i alla lägen!

1 kommentar:

  1. Hej Ingrid o tack för orden hos mej!

    Jo jobbigt som fan har jag o hur jag än letar lyckas jag inte riktigt hitta min oas. Men jag hittar den nog :-).

    SvaraRadera