28 februari 2011

En satmaras bekännelser.

Det finns dagar när jag inte kommer överens med mig själv. Dagar då jag helst skulle vilja stanna under täcket hela dagen i mörkret. Bara få slippa gå upp och göra saker och ting värre. Det började så präktigt hela helgen. Fredagen gick åt att grovstäda köket, baka tårta, tvätta ikapp, umgås med barnen, bädda rent sängar och allt det där andra som får en att framstå som värsta supermamman. Även om den nakna sanningen är att man till slut är tvungen att ta tag i det eftersom man inte orkar se skiten. Men, det ser bra ut på facebook och andra sociala medier.
Lördagen startades tidigt med packande av väskor och iordningställande av barn på raka led för att avverka terminens första balettklass för fyraåringarna samt fortsätta vidare på barnkalas för ena nioåringen. ”Välkommen, välkommen, kul att han/hon kunde komma! Klockan tre slutar det..”
Måndag morgon har ettåringen hållit låda under natten, maken rotat runt efter kläder i sovrummet och väckt mig lite väl tidigt med tanke på när jag avslutade hushållsarbetet med nyskurat golv dagen innan. Man kan väl lugnt säga att barnens ansiktsuttryck var något förvånade när deras mamma plötsligt störtade ut i köket och vrålade något om stackars föräldrar som behöver sova och en liknelse om elefanter på plåttak. Jag kommer på mig själv och lommar trött tillbaka till sovrummets mörker och drar täcket över huvudet.
Till slut måste man ändock gå upp och efter tre koppar kaffe i bister min beslutar jag mig för att släta över det hela med en tur till öppna förskolan. Jag brukade älska att gå till öppna förskolan, ta en kaffe och sitta och diskutera värdsliga saker som ätvanor, bajsblöjor och den dagliga kampen med trotsiga barn. Månne det vara att man efter sjätte barnet liksom tömt förrådet på diskussionslustan kring barns varande och icke. Eller så är det så enkelt som att nyblivna föräldrar i tjugoårsåldern inte har så mycket att säga till en snart fyrtioårig tant. Ska jag vara helt ärlig kan det nog ha suttit en och annan sladdismamma med begynnande rynkor i ansiktet i något hörn redan då jag själv började min föräldrabana. Så jag ska inte kasta första stenen. Lite tråkigt kan jag visst tillstå att det är samtidigt som det inte gör mig något heller. Jag är mest där för att få barnen rastade så de håller sig hyfsat lugna på eftermiddagen. Apropå saker man förmodligen inte får säga högt.
Bäst jag sitter där kommer en mamma med en sjumånaders in. Sju månader, åldern då bebisar börjar krångla och bli blyga och vakna om nätterna. Så även denna. Efter en mening från mamman om hur BVC inte tycker bebisar i normalhull behöver äta dygnet runt hör jag mig själv dra en lång utläggning om normaliteten i att en sjumånaders ammar nattetid samt att det inte är maten utan tryggheten de är ute efter. Visst är det sant, de behöver förmodligen inte primärt bröstmjölken utan just själva snuttandet och det är också ett behov att ta på allvar. Hunger är inte allt. Och man bör, som förälder, sätta sina barns behov före sina egna lustar. Samtidigt vet jag självklart ingenting om hur denna förälder egentligen känner eller varför eller ens vad hon faktiskt tänkt göra. Kanske har hon tänkt låta sin son skrika sig genom nätterna och totalvägrat en enda amning, kanske hon bara ville prata av sig eller så har hon en alldeles egen agenda som gör att hon måste göra vissa val i livet.
Eftersom öppna förskolor oftast saknar täcken för misslyckade mammor att gömma sig under får man sätta sig i dockvrån ett tag om man inte vill stå ut med mördande blickar medan man önskar att man bara kunde hålla truten någon gång. En dockvrå är lagom kul när man inte vill vara där. Så det blev en tidig hemgång istället.
Istället sitter jag här och gömmer mig för världen medan barnen klappar händerna till Drömmarnas trädgård och bygger bilbana över köksstolarna. Och bäst är kanske det. Att vara förälder är en svår balansgång mellan förväntningar, barns krav och egen vilja. Att vara medförälder är en exakt lika svår balansgång mellan ödmjukhet, stöttning, erfarenhetsutbyte och lärande. Ibland längtar man tillbaka till den kravlösa, sorglösa tiden som barn. Att man inte tog den tillvara bättre…
Det är tur det kommer en ny dag i morgon. Kanske tycker jag att jag är trevligare att umgås med då.


...

25 februari 2011

Sömn och små barn

Det är få saker som engagerar småbarnsföräldrar så mycket som sömnen, eller snarare brist på sömn. Visst finns det de där perfekta utopiska barnen som sover hela nätter från tredje dygnet, men ska jag vara ärlig tror jag man hör mer om dem än att de faktiskt finns.

Frågan alla ställer, sedan tidernas begynnelse är, varför sover inte små barn? Hur är det egentligen tänkt att man ska klara detta ständiga uppvaknande nattetid då vi vet att det är så viktigt att få våra åtta timmars sömn? Och inte blir det lättare när man skaffar barn nummer två. Då försvinner all tänkbar möjlighet att, i brottstycken, ta igen nattens sömnhaveri medan bebin sover, eftersom det äldre barnet inte alls sover lika mycket dagtid. Eller ens är lugn dagtid utan snarare kräver full uppmärksamhet och sysselsättning. Själv går man som i en dimma och undrar vem som kom på amningsludd egentligen.
S-Ö-M-N-B-R-I-S-T stavas det! Det är inte havregrynsgröt man har i hjärnan, det är en överlevnadsinstinkt att släcka ner systemet för att kunna återhämta sig som har drabbat en. Fullt normala funktioner med andra ord.

Sedan jag blev föräldrer har jag många gånger tänkt på den unga studenten, som var med under sömnföreläsningen. Han var orienterare och, vad man i det närmaste får betrakta som skryt, berättade han om nattorienteringen där man joggade runt i skogen en hel natt utan minsta sömn. Föreläsarna försökte förklara hur hjärnan (för det var hjärnan det handlade om) kan ta igen denna osövda natt genom ökad djupsömn nästa natt. Man behövde inte ens sova fler timmar än vanligt. Jag tror inte det var vad studenten ville höra, ty han tycktes fortfarande anse att vad orienterarna gör är en nästintill övermänsklig bragd.
I dagsläget får man ju erkänna att man hade varit glad om man kunnat göra just det. Fått ta igen en osövd natt bara genom att få sova ostört i åtta timmar. Förmodligen hade man vaknat så pigg att man byggt om någonting hemma.

Självklart har även jag funderat på varför små barn sover och inte. Med första barnen var det utvecklingsperioder och -ökningsperioder som tycktes avlösa varandra i ett. Jag vet inte när vi egentligen var utan någon. Därefter har jag gjort allt -genomlidit, grubblat, delat ut alvedon, varit så komatös att jag bara vaknat vid yttersta nödfall, vyssjat, släckt ner, haft nattlampa, varma täcken, vädrat sovrum, samsovning, egen säng... det mesta.

Någonstans längs vägen har jag tvingats inse att lösningen på sömngåtan finns hos varje barn. En del sover lätt, andra inte. Och att samma enkla kriterier gäller för barn som för vuxna. Åtminstonde med mina barn. Nämligen att trötta, lugna, nöjda, friska och smärtfria samt lagomt stimulerade barn sover. Problemet är bara att dessa orsaker sällan sammanfaller.

20 februari 2011

Fortsätter att kämpa emot sockerbegäret

Näst efter matberoende måste sockerberoende vara värst att drabbas av eftersom det finns överallt omkring en. Och det är knappast någon som tittar snett om man äter det mitt i veckan och mitt på dagen heller. Så länge det är inom normala gränser som en kaka eller sockerbit till kaffet, marmelad på frukostmackan eller en glass en varm sommardag. Så förrädiskt utplacerat vart man än går och istoppat matprodukter man aldrig kunnat ana. Det är en svår konst att försöka låta bli.

Jag har haft något av ett sjukuppehåll i bloggen efter att vi drabbades av en influensaliknande förkylning. När man just skiftat sin kost till mer hälsosam och sjukdomsförebyggande känns det naturligtvis extra nesligt att behöva bli sjuk. Men man får acceptera att även om mycket kan göras med kost så kommer vi alltid leva sida vid sida med virus, bakterier och andra infektionsämnen.
Trots detta finns en hel del studier som visar att motståndskraften, eller immunsystemet, jobbar bättre när man får i sig vissa nödvändiga näringsämnen. Andra ämnen kan lindra den inflammation, som virus och bakterier ger upphov till.

Just nu försöker jag bekämpa mitt sockerberoende med smoothies. Det fungerar hyffsat faktiskt. Så länge man har tiden att göra smoothies ska sägas. Det finns socker i bär och frukt också, det är dock ett annat sorts socker än det man vanligen hittar i muffins. Molekylerna ser olika ut och tänker man på molekyler som pusselbitar så förstår man varför vissa molekyler är farligare än andra. Eftersom de passar på ställen som ger dåliga följdreaktioner.
Lite grann hoppas jag att visualisering ska kunna hjälpa till att motstå sockerbegäret också. Att se de där hemska sackarosmolekylerna framför sig och istället välja de snällare fruktosmolekylerna.

Man kan förståss undra vad man gör med en hobby som tårtbakeri när man lider av sockerberoende. Det är lite dömt att misslyckas egentligen. Ibland önskar jag att jag kunde göra en sockerfri tårta. Jag försökte det en gång men den blev inte speciellt populär. Och ska jag vara helt ärlig tyckte inte jag heller att den var god. Istället för att ta bort det dåliga sockret kan man såklart peta dit mer nyttiga saker och ha i bär och frukt istället för sylt. Baka bottnarna på dinkelmjöl har jag också funderat på att prova. Egentligen kanske inte för att få till någon nyttigare tårta för äter man tårta har man oftast något att fira. Och de flesta firar inte varje dag och då kan man gott unna sig något speciellt.
Däri ligger kanske nyckeln i välmående. Att äter man bra mat till vardags så blir den där tårtbiten på festen just vad den ska vara -festlig. För festar man varje dag blir även festen en vardag och inte fullt lika rolig. Dessutom kan man bli sockerberoende och det är ett helsike att bli av med när det blir vardag.


18 februari 2011

Tävlar om ett kit från libero

Något måste man ju hitta på att fylla bloggen med när man har skrivkramp! :)



" Jag tävlar om ett Libero kit i samarbete med WWW.JENNYN.SE

Var med och tävla HÄR du också! "

15 februari 2011

Tävlar om vinst från Smultronbyn!

"Jag är med med och tävlar hos Johanna om ett valfritt dockskåpsset eller valfri mobil från Smultronbyn - Träleksaker"


Jag älskar dockskåp så denna kunde jag inte motstå. Jag har ett eget men hinner sällan leka med det så istället har barnen fått fyra stycken att inreda tills den dag jag hinner renovera mitt. :D
Håll tummarna för mig!

Tävlar om ett familjesmycke!

Jag är med och tävlar hos Alicesmamma om ett presentkort värt 500kr från familjesmycken.se
Tävla HÄR du också!

Mama var min favorit, vilken är din?

14 februari 2011

Natusan

Detta mail fick jag för ett tag sedan:


Hej Ingrid!

Tack för fint tips!

Du är en av vinnarna! Kanon om du kan återkomma med adress så skickar vi ut produkterna!

Hälsningar,
Natusan

Och idag hämtade jag ut följande på posten:


Natusans BedTime-serie med lavendel i. 

Det där med att få barn att somna på kvällen är ett ämne, som aldrig kommer bli färdigdiskuterat. Hur man gör och hur man lyckas lämnar jag åt experterna på varje barn. Att lavendel har en lugnande effekt är däremot ingen ny kunskap men att det faktiskt stämde trodde jag inte riktigt på. Ända tills jag själv la mig i det oljiga badet när bebis skulle kvällsbadas. Det tog ett tag innan jag kopplade varför jag kände mig så avslappnad senare på kvällen men sen dess har vi faktiskt använt den den där lavendeloljan tämligen ofta.

Hur ser ditt sömntips ut?

10 februari 2011

Föräldrajuryn

Tycker du att konsumtionen kring barn är viktig? Vill du vara med och påverka genom att berätta om hur du gör i vardagen och vad som är viktigt för dig?
Då kan du anmäla dig till Föräldrajuryn. Det enda kravet är att du har hemmavarande barn under 18 års ålder.

Anmäl dig här.

9 februari 2011

Shoppa barnprylar

För den som gillar att kika på saker till barn framför kläder till sig själv, handväskor, smycken och gud vet vad. Eller för den som gillar allt det där och barnsaker. :)

Gå till hemsidan

Tävlar om ett presentkort från Konstfull

”Tävla hos Carolina om ett presentkort på 200 kronor + fri frakt hos Presentbutik Konstfull

6 februari 2011

Ingen sluten ring men en fortsättning.

Jag är nu uppe i över hundra inlägg i min blogg. Har sett på andra ställen att de har utlottningar och så när de nått ett visst antal inlägg, visst antal besökar osv. Det vore kul. Just nu tar livet så stor plats att jag inte hinner tänka, men  när jag kan göra det med kanske det kommer en utlottning.


Tillsvidare får jag delta i andras utlottningar och häromdagen hittade jag denna i posten:


En vinst från http://blogg.amelia.se/kathe/ En ring från BZT Fashion.

Det var roligt att vinna den nu när jag försöker komma ur garderoben. Även om jag aldrig gjort någon hemlighet av det gör förutfattade meningar att man oftast tror på vad man ser. Jag är mamma, jag lever med en man så jag förstår att man tror vad man tror.
Sanningen är dock att jag aldrig någonsinn kännt mig som en kvinna i vårt samhälles bemärkelse. Att klä sig i kjol, klänning, ha långt hår, sminka sig... allt det där har varit otroligt främmande för mig. Jag har försökt, men det känns väldigt fel. Att vara undflyende, vän, smickrande eller flörtande mot män är inte heller något jag kunnat förklika mig med.
För att komma underfund med det hela provad jag även på att fungera och klä mig som en man också. Dock med samma resultat -det var inget för mig. Så jag har alltid definierat mig som androgyn, varken eller. Ända tills för ett tag sedan då jag plötsligt börjat känna mig som en kvinna. (bara att skriva detta känns läskigt :) ).
Så min motivering i tävlingen blev, helt ärligt, att jag nu börjat känna mig som en kvinna och att mitt innehav av smycken lämnar mycket i övrigt att önska. Så jag kan verkligen behöva utökning på det området!

Sen får vi se om det är en fas eller något som kommer hålla i sig.
Att denna ring dessutom verkligen var smakfull och snygg gör ju inte saken sämre direkt!

3 februari 2011

Tävlar om en personlig almanacka



Jag är med och tävlar om en almanacka från personligalmanacka.se hos Jenni
Tävlingen avslutas 14/2

Tävlar om en väska från Willvin



Tävla hos Mitt nya liv i samarbete med http://www.willvin.se/

Tävlingen avslutas 3/3

Kvinnor med barn är mer sjuka.

Innan man får barn har kvinnor och män samma frekvens sjukfrånvaro rapporterar Aftonbladet. Efter att barnen fötts tar kvinnor större ansvar för hus och hem medan männen går till jobbet fastän de är sjuka sägs vara förklaringen.

Som medicinare måste jag undra var aspekten smittovägar finns i undersökningen. Kan det inte också vara så att kvinnor blir sjuka oftare när de har barn då de oftare är nära barnen än vad männen är? En snorig puss lär vara rätt smittsam har jag hört...

1 februari 2011

Drömmen om sköna kvällar!

Det här kom med posten för ett tag sedan, efter en tävling jag deltog i på min födelsedag:











Och i försändelsen fanns;















Det sjukt snygga laptop-fodralet från Krusell som jag vann från Vicky´s Det passar väldigt bra, för jag har haft funderingar länge nu på en laptop. Det vore så skönt att kunna sitta i soffan framför TV:n och surfa lite på kvällen när allt är tyst och lugnt här hemma. Som det är nu får man välja mellan avslappning framför dumburken eller mer koncentrationskrävande aktivitet framför den fingeravtrycksfläckade skärmen.
Nu är ju bara frågan; vilken laptop ska jag ha?! :-D
(fast först ska nedre badrummet renoveras klart... nytta får komma före nöjen i det här fallet)